Skip to content

Työvoimakoulutus rekrytointikanavana? Näin rekrytoiva koulutusohjelma toimii

Yritykselle rekrytoiva koulutusohjelma mahdollistaa keskittymisen oikeanlaisten henkilöiden ja persoonien löytämiseen ja osaamisen kasvattamiseen. Koulutusohjelman kautta yritys voi löytää tarvitsemansa tekijän nopeasti ja sujuvasti, mutta miten rekrytointi koulutusohjelman kautta käytännössä toimii? Kokosimme tärkeimmät asiat.

Rekrytoiva koulutusohjelma on rekrytointiin tähtäävä työvoimakoulutus, joka järjestetään yhteistyössä paikallisen ELY-keskuksen ja TE-palveluiden kanssa, ja siinä yhdistyy asiantuntijakoulutus ja työssäoppiminen käytännön tehtävissä.

Kun yrityksestä puuttuu oikeanlaista osaamista tai sitoutuneita työntekijöitä, koulutuskokonaisuuden tavoitteena on löytää työntekijää etsivään yritykseen osaava ja kulttuuriin sopiva työntekijä. Samalla tavoitteena on työnhakijan osaamisen kehittäminen vastaamaan yrityksen osaamistarpeita ja työllistyminen uusiin tehtäviin.

Miten rekrytointi koulutusohjelman kautta toimii?

1 Ota yhteyttä ja kerro tarpeestasi: millaiseen rooliin etsit henkilöä ja millaista osaamista arvostat

Koko prosessi lähtee tavanomaisesti liikkeelle yhteydenotosta: kun yritys ottaa yhteyttä, selvitämme ensin yhteisen keskustelun kautta, millaiselle tekijällä yrityksessä on tarvetta, eli millaiseen rooliin etsit osaajaa ja millaista osaamista arvostat ja tiimiisi tarvitset.

Voit hakea yhtä osaajaa tai vastaavasti voimme yhteistyössä suunnitella ja toteuttaa osaajatarpeisiin sopivan kokonaisuuden, jonka kautta voit rekrytoida kerralla vaikka kokonaisen tiimin. Mitä paremmin osaamistarve pystytään määrittelemään, sitä paremmin myös osaajat voidaan kartoittaa.

Yhteyden ottaminen on aina hyvä vaihtoehto, jos haluat matalalla kynnyksellä selvittää, onko rekrytoiva koulutusohjelma teille sopiva tapa palkata uusi osaaja – voimme antaa vastauksen koulutusohjelman sopivuudesta yrityksesi tarpeisiin kymmenessä minuutissa.

2 Talentgate arvioi ja esittelee potentiaaliset ehdokkaat

Kun osaamistarve on yhteistyössä määritelty, hoidamme kaiken hakijoiden löytämisestä arviointiin ja esittelemiseen (ja yritys voi tässä vaiheessa hypätä suoraan seuraavaan vaiheeseen eli haastatteluihin).

Hakijat arvioidaan yhdessä määritellyn osaamistarpeen pohjalta. Arvioinnissa keskitytään siihen, että yritykselle esitellyt henkilöt ovat oikeasti yritykseen sopivia ja yritykselle esitellään ehdokkaat, jotka ovat motivoituneita alasta ja tehtävistä.

Arvioinnin jälkeen käymme parhaat ehdokkaat läpi yritykselle.

3 Haastattelette kiinnostavimmat ehdokkaat

Kun parhaat ehdokkaat on esitelty, yritys päättää kuinka monta esitellyistä henkilöistä halutaan haastatella. Haastattelujen avulla varmistetaan, että yritys pääsee valitsemaan hakijoiden joukosta varmasti sopivimman ehdokkaan, joka työssäoppimisjaksonsa aikana kasvaa tuleviin tehtäviin.

Yritys saa itse päättää, miten haastatteluprosessi toteutetaan. On myös hyvä huomata, että yrityksellä on koko prosessin ajan valta päättää, miten ja kenen osaajan kanssa edetään.

4 Kun oikea tyyppi löytyy, solmitaan koulutussopimus

Kun yritys on haastatellut osaajat ja löytänyt oikeanlaisen henkilön, solmitaan koulutussopimus.

Koulutusohjelman aikana yrityksellä ei ole palkanmaksuvelvoitetta, ja osallistuja saa koulutusohjelman ajan korotettua työttömyysetuutta. Koulutussopimuksen kesto on yleisimmin noin 6 kuukautta ja se voi muuttua työsopimukseksi missä tahansa vaiheessa, jos yritys ja työntekijä niin haluavat.

5 Valittu henkilö perehtyy ja työskentelee yrityksessä sekä osallistuu asiantuntijakoulutuksiin

Kuten kuka tahansa muu työntekijä, koulutusohjelman alkaessa valittu osaaja aloittaa työt yrityksessä. Koulutusohjelmaa varten yritys valmistelee työntekijälle suunnitelman perehdyttämisestä, tehtävistä ja tavoitteista sekä nimeää ohjaavan esimiehen.

Käytännössä henkilö pääsee kehittämään osaamistaan osaamisaluetta tukevassa koulutuskokonaisuudessa ja viemään opitut asiat suoraan käytäntöön. Kuuden kuukauden ohjelmaan kuuluu tavanomaisesti noin kuukauden verran koulutuspäiviä.

Koulutusohjelman aikana sekä yritys että työntekijä voivat myös tarkastella sopivuutta puolin ja toisin. Näin löydätte yhdessä työntekijälle parhaan roolin ja tehtävän varsinaiseen työsuhteeseen.

6 Jos kaikki sujuu hyvin, yritys voi tarjota koulutusohjelman aikana tai lopussa henkilölle työpaikkaa

Rekrytoivan koulutusohjelman tavoitteena on aina rekrytointi – jos kaikki sujuu hyvin, koulutusohjelman päätteeksi yrityksessä työskentelee valmiiksi perehdytetty henkilö, jolla on alan tuoreinta osaamista ja jonka kanssa yritys voi solmia työsuhteen ilman erillistä rekrytointipalkkiota!

Haluatko kuulla lisää?

Ota meihin yhteyttä ja katsotaan yhdessä, sopiiko rekrytoiva koulutusohjelma yrityksesi tarpeisiin!

Tutustu myös asiakkaidemme kokemuksiin rekrytoivista koulutusohjelmista täältä.