Skip to content

Usein kysytyt kysymykset - työnhakijoille

Mikä on rekrytoiva koulutusohjelma? Kenelle se on tarkoitettu? Miten rekrytointi sen kautta toimii? Tällä sivulla vastaamme olennaisimpiin  kysymyksiin rekrytoivista koulutusohjelmista.

Mikä on rekrytoiva koulutusohjelma?

Rekrytoiva koulutusohjelma on työnhakijalle väylä uudistaa osaamista ja hankkia samalla uusi työpaikka. Sen tavoitteena on aina rekrytointi ja työnhakijan työllistyminen yhteistyöyritykseen koulutusohjelman päätteeksi.

Rekrytoiva koulutusohjelma on rekrytointiin tähtäävä työvoimakoulutus, joka järjestetään yhteistyössä Talentgaten, paikallisen ELY-keskuksen ja TE-palveluiden kanssa. Rekrytoiva koulutusohjelma on työnhakijalle täysin maksuton, ja siinä yhdistyvät työssäoppiminen ja valittuun teemaan (kuten esim. digimarkkinointi, HubSpot, kansainvälistyminen, projektinhallinta) liittyvä koulutuskokonaisuus. Talentgaten rekrytoivat koulutusohjelmat koostuvat 5–6 kuukauden mittaisesta jaksosta, jonka aikana työnhakija perehtyy ja työskentelee yrityksessä sekä osallistuu koulutuksen teemaan kuuluville koulutus- ja valmennusjaksoille. Työnhakija saa koulutusohjelman ajan korotettua työttömyysetuutta.


Mitä eroa on F.E.C ja RekryKoulutuksella?

RekryKoulutus ja F.E.C ovat molemmat rekrytoivia koulutusohjelmia. Osallistujan kannalta sillä ei ole merkitystä, onko rekrytoivan koulutusohjelman nimi RekryKoulutus vai F.E.C. Molemmat ohjelmat sisältävät työssäoppimisista ja koulutusta, ja niiden tavoitteena on työllistyminen koulutusohjelman päätteeksi.

Millaisella taustalla voin hakea rekrytoivaan koulutusohjelmaan?

Rekrytoivaan koulutusohjelmaan voi hakea monenlaisella taustalla. Rekrytoivaan koulutusohjelmaan hakemisen kannalta tärkeintä on, että hakija on TE-toimiston asiakas ja työtön tai työttömyysuhan alaisena. Tämän lisäksi eri koulutusohjelmissa voi olla erilaisia hakukriteereitä, mutta useimmiten riittää, että hakijalla on soveltuva tausta joko koulutuksen tai työkokemuksen kautta. Yhteistyöyritykset etsivät sekä tuoreita osaajia että kokeneita asiantuntijoita – tärkeintä on kuitenkin hakijan motivaatio oppia uutta ja työllistyä.


Voinko hakea rekrytoivaan koulutusohjelmaan, jos olen lomautettu?

Riippuu lomautuksen luonteesta. Mikäli lomautus on toistaiseksi voimassa oleva, voit hakea ja osallistua rekrytoivaan koulutusohjelmaan. Mikäli lomautus on määräaikainen, kannattaa tilanne selvittää suoraan TE-toimistosta, jolloin TE-toimisto arvioi tilanteen ja tekee päätöksen hakukelpoisuudestasi.


Voinko hakea rekrytoivaan koulutusohjelmaan, jos teen osa-aikatöitä?

Selvitä tilanne suoraan TE-toimistosta, sillä ohjelmakohtaisia eroja saattaa ilmetä. TE-toimisto arvioi tilanteen ja tekee päätöksen hakukelpoisuudestasi.

Rekrytoivan koulutusohjelman aikana osaaja työskentelee täysipäiväisesti yhteistyöyrityksessä. Työskentely koulutusohjelmassa tapahtuu lähtökohtaisesti toimistotyöaikoina, joten osa-aikatyötä voi olla mahdollista tehdä esimerkiksi iltaisin tai viikonloppuisin.


Voinko hakea rekrytoivaan koulutusohjelmaan, jos olen opiskelija?

Kyllä, voit hakea ohjelmaan ollessasi opiskelija, mutta tällöin sinun tulee valmistua tai saada opintosi suoritettua ennen koulutusohjelman alkamista.


Voinko hakea rekrytoivaan koulutusohjelmaan, jos olen työsuhteessa?

Et, rekrytoiva koulutusohjelma on työvoimakoulutus ja koulutusohjelma on suunnattu työttömille ja työttömyysuhan alaisille työnhakijoille.


Haen samalla palkkatöitä, entä jos saan työpaikan ollessani hakija?

On luonnollista hakea myös muita töitä koulutusohjelmaan hakemisen rinnalla, sillä rekrytoiva koulutusohjelma on yksi työnhaun väylä eikä hakeminen takaa ohjelmaan pääsemistä, sillä paikkoja rekrytoiviin koulutusohjelmiin on rajoitetusti.
Jos saat työpaikan ollessasi hakija, ilmoita siitä Talentgatelle – joko kyseisen ohjelman yhteyshenkilölle tai osoitteeseen: recruitment@talentgate.fi.


Voinko hakea rekrytoivaan koulutusohjelmaan, jos minulla ei ole kokemusta koulutuksen teemasta, mutta haluaisin vaihtaa alaa?

Kyllä, rekrytoiva koulutusohjelma mahdollistaa vaihtamisen toimialalta toiselle tai kouluttautumisen uusiin tehtäviin. Työkokemus ja harrastuneisuus rekrytoivan koulutusohjelman teemoista on hakijalle eduksi, mutta tärkeintä hakijan asenne ja motivaatio. Yhteistyöyritykset etsivät sekä tuoreita osaajia että kokeneita asiantuntijoita.


Voinko hakea useaan rekrytoivaan koulutusohjelmaan yhtä aikaa?

Kyllä, voit hakea useaan koulutusohjelmaan yhtä aikaa. Voit kuitenkin osallistua vain yhteen ohjelmaan, eli mikäli sinulle tarjotaan paikkaa kahdesta eri koulutusohjelmasta, tulee sinun valita toinen.


Pitääkö eri rekrytoiviin koulutusohjelmiin ohjelmiin hakea erikseen?

Kyllä, eri ohjelmat poikkeavat toisistaan, joten kuhunkin ohjelmaan tulee hakea erikseen.


Jos rekrytoiva koulutusohjelma järjestetään Helsingissä, voinko hakea, vaikka asun Uudenmaan ulkopuolella?

Voit hakea mukaan koulutusohjelmaan, mutta rekrytoiva koulutusohjelma suunnataan aina ensisijaisesti tietyn alueen yrityksille ja työnhakijoille.

Koulutusohjelmaan voi tilanteesta riippuen osallistua pari osallistujaa tietyn alueen ulkopuolelta. On hyvä huomioida, että yhteistyöyritykset ovat yleensä tietyn alueen yrityksiä. Lisäksi, jos työnhakijoita on runsaasti, esivalinnassa voidaan suosia tietyn alueen hakijoita. Hakiessasi kannattaa korostaa tarvetta koulutukselle.


Miksi hakemus pitää täyttää kahteen paikkaan?

TE-toimistolle tehtävä hakemus on virallinen hakemus, jonka perusteella TE-toimisto tekee esivalinnan. Tässä yhteydessä tarkastetaan myös hakijan hakukelpoisuus. Ilman tätä hakemusta ja TE-toimiston hyväksyntää hakijan ei ole mahdollista päästä mukaan koulutusohjelmaan. Talentgate tai Talentgaten asiakkaat eivät saa TE-toimistolle tehtävää hakemusta käyttöönsä.

Tämän esivalinnan jälkeen hakija jatkaa Talentgaten hakuprosessiin, jolloin hyödynnetään Talentgaten järjestelmään luotua profiilia. Talentgate hyödyntää profiilia, kun hakija esitellään yritykselle.


Miten tiedän mikä on tilanteeni hakuprosessissa?

Lähetämme kaikille tilannetietoa hakuprosessin etenemisestä sähköpostitse. Olemme sinuun yhteydessä puhelimitse, mikäli yhteistyöyritys on kiinnostunut haastattelemaan sinua.


Missä vaiheessa yrityspaikka varmistuu?

Yrityspaikka varmistuu, kun yritys on haastatellut hakijan ja sekä yritys että hakija haluavat aloittaa yhteistyön.


Millaisia koulutuksia rekrytoiviin koulutusohjelmaan kuuluu? Montako koulutuspäivää koulutusohjelmaan kuuluu?

Talentgaten rekrytoiva koulutusohjelma sisältää aina käytännön työssäoppimista sekä koulutuskokonaisuuden. Koulutuspäivät suunnitellaan koulutusohjelmakohtaisesti. Koulutuspäiviä on koulutusohjelma riippuen 20–30.


Ilmoitetaanko kaikille, jotka eivät tule valituiksi ohjelmaan?

Kyllä, kaikille hakijoille ilmoitetaan hakuprosessin etenemisestä.


Miten valinta yrityksestä tehdään – pitääkö minun etsiä itse yritys, jossa haluaisin työskennellä?

Talentgate vastaa yhteistyöyrityksen etsimisestä. Yritys valitaan sen mukaan, että se sopii hakijalle ja hakijan tausta soveltuu yrityksen tarpeisiin. Yrityksen edustaja tekee lopullisen valinnan heille parhaiten soveltuvasta hakiajsta. Useimmissa ohjelmissa voit myös itse etsiä yritysyhteistyöpaikan ja näin varmistaa paikan ohjelmassa.


Onko mahdollista tuoda yritys mukaan koulutusohjelmaan oman verkoston kautta, vai pitääkö yhteistyöyrityksen tulla Talentgatelta?

Talentgaten ensisijainen tavoite on löytää hakijalle yhteistyöyritys, mutta hakija voi hyödyntää myös omia verkostoja löytääkseen yrityspaikan. Yrityspaikat ovat joidenkin ohjelmien osalta rajattu, jolloin yrityspaikat täytetään vain Talentgaten verkostoista.


Minkälaisia yrityksiä Talentgaten rekrytoivissa koulutusohjelmissa on mukana?

Näet koulutusohjelmien sivulta mukana olevat yhteistyöyritykset ja tehtävänkuvaukset.

Kaikki yhteistyöyritykset eivät kuitenkaan halua julkisesti kertoa etsivänsä uusia osaajia, joten kaikki tiedot eivät välttämättä ole saatavilla. Myös osaa tehtävistä muokataan osaajan taustan ja mielenkiinnon mukaan.


Maksetaanko koulutusohjelman ajalta korvausta?

Työvoimakoulutuksen aikana saat samaa etuutta kuin työttömänä. Jos olet sopinut työvoimakoulutuksesta työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa, voit saada työttömyysetuuden korotettuna. Korotusosan maksamisesta päättää työttömyysetuuden maksaja eli työttömyyskassa tai Kela.


Entä jos saan työpaikan muualta, kun olen mukana rekrytoivassa koulutusohjelmassa?

Osallistujalla on aina oikeus keskeyttää koulutusohjelma, mikäli hänelle tarjotaan töitä koulutusohjelman aikana. Koulutusohjelman tavoitteena on aina rekrytointi, joten saadessasi työtarjouksen kannattaa sinun keskustella tilanteesta yhteistyöyrityksen kanssa.


Palkkaavatko yhteistyöyritykset rekrytoivaan koulutusohjelmaan osallistujan oikeasti koulutusjakson päätteeksi?

Rekrytoivan koulutusohjelman tavoitteena on aina osallistujan työllistyminen yhteistyöyritykseen koulutusohjelman päätteeksi. Talentgate pyrkii varmistamaan, että yhteistyöyrityksellä on oikea tarve uudelle osaajalle ja osaamiselle, ja yhteistyöyrityksellä tulee aina olla alustava rekrytointitarve.

Useat mukana koulutusohjelmissa olevat yritykset ovat Talentgaten pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, ja yritykset ovat palkanneet joukkoonsa aiemmin uusia osaajia koulutusohjelman kautta.


Kuinka moni työllistyy koulutusohjelman jälkeen?

Valtaosa koulutusohjelmien osallistujista työllistyy ohjelman jälkeen (tai jo sen aikana) yhteistyöyritykseen, ja rekrytoivan koulutusohjelman tavoitteena on aina osallistujan työllistyminen yhteistyöyritykseen

Haluatko kuulla lisää?