Työnhaku on useimmiten itsenäistä ja yksinäistäkin työtä, jossa toimien kehittäminen ja itse työnhaku on pitkälti itsestä kiinni. Joskus kuitenkin kaipaa uusia ajatuksia ja ideoita, joita keveimmillään on saatavilla tekstisisällön muodossa. Jos siis työnhaku on päällä tai edessä, niin harkitse, josko sparraisit omia ajatuksiasi ja toimiasi oheisten opusten avulla. Kirjat eivät ole aakkos-, paremmuus- tai missään muussakaan erityisjärjestyksessä. Ne ovat valikoituneet mukaan omien ja asiakkaidemme hyvin kokemusten & palautteen perusteella.

Osa kirjoista on vuoden tai parin takaisia, joku on jo hieman iäkkäämpikin teos. Niiden saatavuus voi siksi olla ainakin omaan kirjahyllyyn hankala ja osa kirjoista on sen verran arvokkaita, että emme niitä välttämättä heti ostoslistallekaan lisäisi. Siksi suosittelemme visiittiä www.helmet.fi –sivuilla, jota kautta pääset kustannustehokkaasti tutustumaan haluamaasi kirjaan ja tarvittaessa sen jälkeen tehdä oman hankinnan.

Muitakin varteenotettavia työnhakua ja uraa koskevia kirjoja on tarjolla paljon puhumattakaan esimerkiksi rekrytointialan yritysten blogeista, joissa työnhakuun ja työn löytämiseen vinkkejä annetaan. Pidä silmät ja korvat auki hyvien vinkkien varalta.

Kaikkea ei kannata lukea mutta joskus omaa tilannetta kannattaa pohtia jonkun muun pääkopan tukemana. Keveimmillään blogi tai kirja tarjoaa tämän tuen.

Motivaatio on hakusessa?

Miten onnistut työnhaussa. Kaisa Välivehmas.
Kaisan opus kattaa työnhaun kaaren melkoisen laaja-alaisesti ja käytännönläheisesti. Oma, joskin tiivis, osuutensa annetaan myös pitemmän tähtäimen urasuunnittelulle. Kaisan kirjassa tykästyin erityisesti motivaatiota ja sen kartoittamista koskevaan osuuteen.

Etsitkö isommin uutta urasuuntaa?

Mielekäs työ – uuden ajan uraopas. Maria Carlsson & Kati Järvinen.
Jos työn kysyntätekijät tai oma pääkoppa viestii voimakkaasti, että tähänastinen työura ei ole enää se oikea vastaus lyhyellä (vuosi-pari) saati pitemmällä (yli viisi vuotta) tähtäimellä, niin silmäile tätä koutsaavaa kirjaa. Kirjoittajat tarjoilevat reseptejä sen sopivan työn ja uran hahmottamiseen. Rinnalle kannattaa valjastaa myös TE-toimiston palvelut ammatinvalinta- tai vaihdostilanteissa.

Työuran ja työnhaun punnintaa uravaiheiden kautta!

Oma ura, paras ura. Jukka-Pekka Airo, Jarkko Rantanen & Timo Salmela.
Kirjoittajien lähestymiskulma on virkistävä: työuraa peilataan eri ikä- ja uravaiheiden kautta. Työuran varrella moni asia muuttuu itse ihmisen ja työn lisäksi. Täältä voi etsiä peilauspintaa muutaman lähtökohdan kautta: käsittelyyn on otettu opiskelijan, vastavalmistuneen, dynaamisen kolmi-nelikymppisen ja kokeneen viisikymppisen näkökulmat. Kirja sisältää myös muita työnhaun teemoja, esim. motivaatio & persoonallisuus, jaksaminen sekä irtisanominen.

Potkut, fudut, kenkää – mitä jos irtisanomisesta ei meinaa päästä yli?

Miten selviytyä työpaikan menetyksestä. Soile Poijula.
Soile antaa yleisesti vaativaan ja yksilön kannalta merkittävään aiheeseen käytännönläheisiä selityksiä, näkökulmia ja työkaluja, joiden avulla työpaikan menetystä voi lähestyä ja käsitellä niin, että tapahtuneen kanssa pääsee tasapainoon.

Some-hommat hakusessa, Linkedin-profiili kaipaa tuunausta?

Työnhakuopas: mitä, miten, missä? Teija Hoppe & Tom Laine.
Parin vuoden ikäinen teos on sivumääräisesti laajin viimevuosina työnhakua koskeva julkaisu. Kirjoittajat käyvät läpi työnhakua käytännönläheisesti perinteisiä teemoja mukaellen, jonka lisäksi tarjoillaan melkoisen kattava annos sosiaalisen median hyödyntämistä työnhaussa, erityisesti Linkediniä koskevaa asiaa on tarjolla paljon. Osa kyseistä palvelua yleisesti koskevaa tarinaa mutta lisäksi mukana on paljon oman profiilin tuunaamista koskevaa asiaa. Some-teemat kehittyvät nopeasti, joten osa tiedoista on vanhentuneita mutta esimerkiksi Linkedin-profiilia koskevat asiat ovat vielä hyvin hyödynnettävissä.