Karttuiko kesätyöhakujesi kohdalla ’Ei kiitos’-viestikokoelma liian hevisti? Jollei varsinaista työtä löytynyt ja feissaus ei syystä tai toisesta ole vaihtoehto, haluaisitko harkita muunlaisia toimia, joilla luot konkreettista ja samaan aikaan tosi fiksua mielikuvaa itsestäsi tuleviin rekrytointikoitoksiin? 

 

Työnantaja arvostaa tekemistä 

 

Monet työnantajat arvostavat tekemistä enemmän kuin olemista. Näin ollen, mitä olisivat ne kesäajan aktiviteettivinkit, joilla voisimme luoda arvoa myös kesän jälkeisiin ajanhetkiin – siis sellaisiin, joissa rekrytoija arvioi ja luo käsitystään sinusta työhönottotilanteessa.  

Mitä työnantajan ja rekrytoijan arvostama aktiivisuus voisi siis olla? Jotakin reilua, fiksua & iloa tuottavaa tai paatoksellisemmin ’eettisesti kestävää, merkityksellistä tai vahvaa moraalia ilmentävää’?

Kaikkiin yllä mainittuihin vastaus on kyllä toki tarkemman tason vastaukset käytännössä riippuvat aina kulloisestakin yksilöstä ja hänen tilanteestaan & tavoitteistaan.  

 

Monenlaista fiksua tekemistä tarjolla, ihmisten kanssa 

 

Jollet feissauksesta innostu, niin innostuisitko toisenlaisesta ihmisten kohtaamisesta, jossa se toinen osapuoli on nimenomaan kiinnostunut keskustelusta kanssasi? Entäs jos rupeaisit kaveriksi vanhukselle, vammaiselle, lapselle tai nuorelle Helsinki Mission tai vaikka kaupungin sosiaalipalvelujen kautta? Äläkä huoli, ei tässä haeta 24/7-luonteista tekemistä. No jollet ryhtyisi kaveriksi ihan jollekulle yksittäiselle tyypille, niin entäs jos vaikka pyrkisit päivystämään lasten tai nuorten puhelinhommiin Mannerheimin lastensuojeluliittoon? Jos näihin vuorovaikutustehtäviin ryhdyt, niin kerro siitä LinkedIn-profiilissasi, Facessa tai missä sosiaalisissa medioissa liikutkaan; tämä on tärkeä mielikuvan rakennusosuus (jota pönkität sitten toki suullisestikin tulevissa työhaastatteluissa). 

 

Blogata vai ploggata? 

 

Pitäisitkö huolta lähiluonnosta? Roskakävely tai -juoksu on helppo yhdistää polkujuoksuun, peruskävelylenkkiin tai mihin vaan tekemiseen, jossa painelet pitkin lähiseudun maita ja mantuja. Mukaan tarvitset vain tyhjän roskapussin, jos meinaat kerätä kunnon saaliin. Kun tätä on muutaman kerran kokeillut, niin sitä katsoo ympärilleen ihan eri tavalla vaikka bussi- tai metropysäkille mennessään (ja noukkii ne roskat oikeaan paikkaan). Luonto kiittää ja mieli paranee. Mikäs sen parempaa, kun laitella ensin lenkkitiedot pilvipalveluun ja sen jälkeen postaukset someen kuntoon. Kuka voisi olla tykkäämättä näin arvokkaasta työstä! Jos hommaan ryhdyt ihan säännöllisesti, niin kirjaa ploggaus myös cv:n harrastuskohtaan. 

 

Laajenna tajuntaasi ja tietoisuuttasi 

 

Polkaise jokunen mieltä avartava ja taitoja lisäävä kesäyliopiston kurssi tai vaikka youtube-paketti tajuntaasi. Opittavaa on maailma pullollaan ja siihen pääsee helposti käsiksi. Tämähän olisi helppoa, kun olet hionut opiskelun myötä opintokykysi ja -kapasiteettisi kovaan iskuun. Tämä kaikki on niin pässinlihakamaa Linkkari-profiilissasi tai muussa sellaisessa, ihan profiilitietona sekä postauksena. Ja jos olet kovin innokas, niin äkkiäkös jaat näkemyksesi oppimastasi blogin tai vlogin muodossa. Tässähän mennään jo ihan ammatillisen henkilöbrändäyksen puolelle! Oisko nyt se aika, kun otat haltuun vaikka vähän tilinpäätösymmärrystä, projektinhallinta– tai vuorovaikutustyökaluja taikka viimeisimmät tuulahdukset tekoälyn ulottuvuuksista? 

 

Työnantaja arvostaa myös olemista 

 

Ja vaikka tässä nyt setä/täti-ikäinen ihminen änkyttää ja peräänkuuluttaa ahkeruuden ja tekemisen merkitystä yli oleilun, niin saa ja kannattaa kesällä oleilla ja varsinkin tehdä jotain ihan muuta kuin näiden räppien mukaisia juttuja. Moni rekrytoija voi olla hyvällä tavalla ja rakentavasti kateellinen, kun seuraavan syksynä työhaastattelussa kuulee sinun käyneen niillä festareilla, joissa se joku artisti teki ainoan kesän esiintymisensä – siellä se rekrytoijakin olisi toivonut ehkä olevansa. Ja ihan yhtä hyvä ratkaisu on kertoa olleensa tekemättä mitään erityistä viikon, pari tai vaikka koko heinäkuun. Sitäkin moni työuupumuksen läpikäynyt tai vierestä seurannut osaa arvostaa. Näillä konstein rakentuu työnantajan päässä hyvä mielikuva sinusta: toisaalta määrätietoisesta tyypistä, joka keksi mahdollisuuden toimia, halusi sitä ja hyödynsi sen sekä toisaalta tyypistä, joka osaa ottaa myös iisisti 

Näillä linkeillä pääsee alkuun:

Mannerheimin lastensuojeluliitto – tule vapaaehtoiseksi! 

Pelastakaa Lapset Ry – auta lapsia & tule vapaaehtoiseksi!

Helsinki Mission vapaaehtoistyö 

Espoon kaupungin vapaaehtoistoiminta

Helsingin kaupungin vapaaehtoistoiminta

Plan vapaaehtoistyö

Ted Talks

Kesäyliopistot

MOOC-kurssit (avoimet & ilmaiset verkkokurssit suomeksi)

MOOC (Massive Open Online Course in English)

 

Hyvää kesää TalentGatesta tekemisen ja olemisen merkeissä!